Jezelf zijn

Wanneer ben jij jezelf? En waarom is het soms moeilijk om jezelf te zijn? Jezelf zijn heeft te maken met zelfvertrouwen hebben. En met jezelf goed kennen.

Wat is jezelf zijn?

Je ‘zelf’ is wat jou anders maakt dan alle andere mensen. Het is jouw eigenheid.
Jezelf zijn betekent: blij zijn met jezelf en van het leven genieten. En ook: uitzoeken wat jij wilt.

Ego

Jezelf zijn is niet hetzelfde als je ‘ego’. Je ego is zoals je jezelf ziet. Of je jezelf waardevol  vindt. Soms kan je ego je in de weg zitten. Dat komt omdat je ego dan te groot of juist te klein is. Mensen met een groot ego vinden zichzelf geweldig en denken vaak alleen aan zichzelf. Het is de vraag of ze zichzelf wel echt zo geweldig vinden. Misschien doen ze wel alsof, en zijn ze eigenlijk heel onzeker. Aan de andere kant heb je ook mensen met een klein ego, die zichzelf helemaal niet zo geweldig vinden. Meestal hebben deze mensen een negatief beeld over zichzelf. Ze denken: ‘ik ben niet goed genoeg’ of ‘ik kan het niet en daarom begin ik er maar niet aan’.

Op zoek naar jezelf

Als je in de pubertijd komt, ga je op zoek naar jezelf. Je leert jezelf steeds beter kennen. Je leert accepteren wie je bent, wat je waard bent en wat je kunt bereiken.
Je ontdekt ook hoe anderen over je denken en je beïnvloeden. Anderen houden je een spiegel voor, waardoor je jezelf leert kennen. Soms zeggen mensen iets over jou, terwijl het eigenlijk meer over henzelf zegt. Iemand heeft een mening over jou, waar je het wel of niet mee eens kunt zijn. Dat kan lastig zijn.
Op zoek gaan naar wie je bent, gaat ook door als je ouder bent. De meeste mensen doen daar hun hele leven over. Als je je bewust bent van jouw zoektocht, is dat een belangrijke stap in je ontwikkeling.

Jezelf blijven

Jezelf blijven betekent niet dat je je van niemand iets aantrekt. Jij hebt andere mensen nodig en zij hebben jou nodig. Op school, thuis, op straat, bij vrienden, waar je ook bent.

5 Tips

  • Doe wat je zelf leuk vindt. Jij bent jij. Met je eigen kleding, muzieksmaak, noem maar op.
  • Vorm je eigen mening. Dit doe je door open te staan voor andere mensen en meningen. Bekijk wat jij ervan vindt en neem een beslissing waar jij je het beste bij voelt.
  • Kies je eigen vrienden.
  • Waardeer jezelf en neem jezelf serieus.
  • Besteed aandacht aan jezelf, van binnen en van buiten!

Dit lesmateriaal is een bewerking van ‘Opdracht Positief denken’ van ROC Mondriaan, domein Maatschappelijke Dienstverlening.