Positief denken

Soms is het lastig om positief te zijn. Je blijft liever in je bed liggen want het gaat niet goed op school, je hebt ruzie met je ouders, je voelt je afgewezen door je beste vriend of vriendin, noem maar op. Door positief denken, krijg je een goed gevoel. Je ziet het weer zitten!

Van positieve gedachte naar positief gevoel

Als het tegenzit, krijg je vaak negatieve gedachten. Je ziet niet meer hoe het anders en beter kan. Je wordt onzeker en soms zelfs bang. Toch is het mogelijk de positieve kant van de dingen te blijven zien. Door positieve gedachten krijg je weer een goed, positief gevoel. Dat zit zo: jouw positieve gedachten stimuleren je om te doen wat je echt wilt, ze geven je doorzettingsvermogen. Positieve gedachten hebben zelfs invloed op je lichaam: bepaalde hersencellen maken endorfine aan. Dit stofje lijkt op morfine en zorgt ervoor dat je je goed en gelukkig voelt.

Sneller weer beter

Positief denken en je gelukkig voelen is zo belangrijk dat wetenschappers hier regelmatig onderzoek naar doen. Ze denken dat er een verband is tussen negatief denken en bepaalde ziektes. Mensen die positief denken, genezen sneller en beter dan mensen die negatief denken. Het schijnt zelfs zo te zijn dat optimisten langer leven! Negatief denken geeft stress. Hier kun je wat aan doen.

Minder stressen – 7 tips

  • Relativeer: bedenk dat er mensen zijn die het veel slechter hebben dan jij. Overdrijven helpt: wat is het allerergste dat jou kan overkomen?
  • Accepteer: deze fase van je leven is nou eenmaal niet gemakkelijk. Denk na over oplossingen, improviseer, wees niet te streng voor jezelf.
  • Relax: een rustmoment zorgt vaak voor een frisse blik en nieuwe energie. Als het onrustig is in je hoofd, las dan een pauze in of ga iets heel anders doen.
  • Maak kleine stapjes: gooi niet al je taken en opdrachten op een grote hoop. Bedenk kleine en haalbare doelen. Als iets af is, beloon jezelf dan met iets lekkers, een uurtje vrij of bel een goede vriend(in).
  • Leer van fouten: als je uitzoekt wat er fout ging, kun je daarvan leren. De volgende keer heb je meer succes.
  • Maak een POP: maak een persoonlijk ontwikkelingsplan. Hierin schrijf je op 1) wat je wilt bereiken, 2) wat daarvoor nodig is en 3) hoe je dat gaat aanpakken. Hierdoor ga je doelgerichter aan de slag.
  • Denk positief: je bepaalt voor een groot deel je eigen gedachten. Denk aan de goede dingen die wél gelukt zijn.

Het lesmateriaal is een bewerking van ‘Opdracht Positief denken’ van ROC Mondriaan, domein Maatschappelijke Dienstverlening.